Årets Ildsjæl i Vejle Kommune er Helle Søndergaard. Hun modtager prisen for sit store, innovative og nyskabende arbejde med projektet Knæk koden, der indtil nu har hjulpet flere end 160 unge mennesker med at få et fritidsjob.

Knæk koden er et pilotprojekt under den socialøkonomiske virksomhed Integrations-Portalen. Det er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond og har skabt banebrydende resultater i tæt samarbejde med Vejle Erhverv, BusinessVejle, erhvervslivet og virksomheder i nogle af Danmarks største erhvervsnetværk.

– I Knæk koden hjælper vi unge mennesker, der mangler rollemodeller og netværk, med at få et fritidsjob og finde fodfæste på arbejdsmarkedet. I projektets løbetid har vi gjort en mærkbar forskel for såvel de unge som virksomheder, der i dag og i fremtiden higer efter arbejdskraft. Her udgør de unge en uudnyttet ressource, forklarer Helle Søndergaard, der naturligvis er glad for at modtage prisen.

– Jeg er stolt af at modtage prisen som Årets Ildsjæl af BusinessVejle. Prisen er først og fremmest en anerkendelse af den store forskel, Knæk koden skaber for såvel de unge mennesker som de virksomheder, der ansætter fritidsjobbere, understreger prismodtageren.

Sofiegården_0004

Fritidsjob er en gevinst for de unge, virksomheder og samfundet

Knæk koden har i de seneste år haft et tæt forløb med 330 deltagere og blandt andet matchet 160 unge mennesker med et lønnet fritidsjob eller job i en “rigtig” virksomhed, ligesom yderligere 650 unge har gennemført workshops og forløb på skoler og i Spinderihallerne, der har givet dem indsigt, mod og værktøjerne til at søge fritidsjob. Det er tal, der imponerer Den A.P. Møllerske Støttefond.

– Mange unge har brug for værktøjer og et kærligt skub for at finde deres vej ind til et fritidsjob og arbejdsmarkedet. Det hjælper vi dem med at få, fordi undersøgelser blandt andet viser, at unge med et fritidsjob i højere grad gennemfører en ungdomsuddannelse, ligesom de får en stærkere og mere varig tilknytning til arbejdsmarkedet som voksen, forklarer Helle Søndergaard.

Hoka_0039

Tomaz startede i fritidsjob – nu går han i lære

Knæk koden har på kort tid fået stor succes, og det skyldes især, at projektet hjælper de unge med at forstå og knække koderne til, hvordan de laver en jobansøgning, præsenterer sig selv i en jobsamtale, begår sig på en arbejdsplads og skaber relationer og et godt kollegaskab.

– Vi lytter til de unge og spørger ind til, hvad de gerne vil arbejde med. Tag nu for eksempel Tomasz Rusinek. For to et halvt år siden startede han i et fritidsjob hos HOKA Tæpper & Gulve i Vejle. Nu går han i gang med uddannelsen til gulvlægger. Ikke alene har HOKA haft glæde af Tomasz arbejdskraft i de seneste år. De har også rekrutteret en ny medarbejder til virksomheden, der allerede bærer virksomhedens DNA og kultur i hjertet, forklarer Helle Søndergaard, inden hun haster videre til en vejlensisk virksomhed, der er på jagt efter endnu et talentfuldt ungt menneske til et fritidsjob.