CABINN er Vejles største hotel med 156 værelser. I år har hotellet knap 50.000 overnattende gæster. Det kræver et stort antal dygtige medarbejdere, som det i årevis har været næsten umuligt at tiltrække. Nu har hotelchef Dorte Kobel fundet vejen til løsningen på rekrutteringsudfordringen.

Vejles populære hotel ligger i hjertet af købstadens summende liv tæt på specialbutikker, banegården og byens elskede cafe- og restaurationsmiljø. På trods af at hotellet er kendt af de fleste vejlensere, har det i en tid med lav arbejdsløshed været svært at rekruttere medarbejdere til hotellet. Det er der især én god forklaring på, mener den vejlensiske hotelchef.

– Hotelbranchen råber på faglært arbejdskraft. Men kigger vi på andelen af unge mennesker, der står i lære som kok, tjener eller receptionist, er den forsvindende lille. Vi har som branche været for dårlige til at tiltrække og udklække nye talenter. Det ry vil vi gøre op med på CABINN i Vejle, fortæller Dorte Kobel.

Kundecase CABINN_0051

Unge fritidsjobbere skaber fødekæde til faglært arbejdskraft

Hun og hotellet har derfor indledt et strategisk samarbejde med projektet Knæk koden, der matcher virksomheder med unge 15 til 17-årige fritidsjobbere.

– Vi har ansat 5 unge fritidsjobbere, der alle løser forskellige opgaver på hotellet. På den måde kan vi være med til at skabe vores egen fødekæde af dygtige faglærte medarbejdere til hotellet. De unge mennesker har et kæmpe potentiale, som vi har overset, mener Dorte Kobel.

Hotelchefen er naturligvis bevidst om, at det langt fra er alle af hendes fritidsjobbere, der fortsætter i hotelbranchen som kok, tjener eller receptionist. Men gevinsten er alligevel stor.

– Alle virksomheder og butikker bør ansætte mindst et ungt menneske i et fritidsjob. Vi har et fælles ansvar for at klæde de unge på med sunde værdier, lære dem om kulturen på en arbejdsplads og give dem ansvar, der giver dem selvtillid, lyst til uddannelse og en god start på arbejdslivet, lyder opfordringen fra Dorte Kobel.

Hun erkender, at det ikke altid er en dans på roser at have unge mennesker ansat, men Dorte Kobel tager gerne ansvaret som en ”ekstra mor” på sig, når det er nødvendigt.

– Som forældre ved vi alt om, at 15 til 17-årige har et stort kaos inde i hovedet. Der er tusindvis af ting, de skal forholde sig til. Her handler det om, at jeg giver dem nogle faste rammer og viser, at jeg tror på dem. Det gør dem trygge, og det er tydeligt, at de vokser med det ansvar, de får og i samspillet med de voksne ansatte og vores gæster, forklarer Dorte Kobel.

En ungarbejder er en gevinst for enhver virksomhed

I det A.P. Møllerske støttede projekt glæder projektleder Helle Søndergaard sig over, at Knæk koden lykkes med at skabe succesfulde match mellem virksomheder og talentfulde unge mennesker.

– Vi oplever, at mange virksomheder ikke har tænkt over muligheden for at ansætte et ungt menneske, når vi indleder snakken med dem. Men det går typisk hurtigt op for dem, at der ligger en kæmpe uudnyttet ressource. Både for arbejdskraft her og nu. Men også set i et fremtidigt rekrutteringsperspektiv, forklarer Helle Søndergaard.

Det billede genkender Dorte Kobel, og hun erkender uden tøven, at Knæk koden har åbnet hendes øjne for det potentiale, der ligger i ansætte unge mennesker. Både på den korte og lange bane.

– Helle og hendes dygtige kolleger i Knæk koden har været gode til at lytte, sætte sig ind i vores forretning og forstå vores behov. Det betyder, at vi i dag har en håndfuld unge mennesker, der passer godt ind på vores hotel.

– De løser alt fra at dække borde op, rydde op, fylde op, vaske op, tømme skraldespande og sortere flasker, ligesom nogle hjælper pedellen med at skifte en pære i ny og næ, mens andre igen får job i receptionen, når de fylder 18 år. Dermed har vi allerede så småt skabt vores egen fødekæden, som jeg i de kommende år vil gøre alt for at udvikle i et tæt samarbejde med vores hotelkæde og Knæk koden, understreger Dorte Kobel.

Bliv klogere på projektet Knæk koden

I en tid hvor danske virksomheder søger nye medarbejdere som aldrig før, er der arbejdskraft, vi overser. Projektet Knæk koden vil gøre vejen til arbejdskraft lettere for virksomhederne og hjælpe unge, der mangler rollemodeller og netværk, med at få et fritidsjob og finde fodfæste på arbejdsmarkedet. De unge udgør en uudnyttet ressource, og arbejdsgiverne kan frigive tid til andre vigtige opgaver ved at uddelegere simplere opgaver til unge fritidsjobbere.

Den A.P. Møllerske Støttefond støtter projektet med 4,2 mio. kr.